Energiscanning – en verksamhet med många vinnare
En grundpelare inom hållbarhetsarbete är att se till att alla resurser används optimalt. Därför pågår nu en översyn inom PostNord TPL, där fastigheterna ses över för att se var det går att spara energi.
Den omfattande energiscanningen genomförs nu i alla TPLs 23 fastigheter och beräknas vara slutförd år 2025. Det handlar om en diger åtgärdslista som bockas av – allt från omfattande insatser som att byta all belysning eller installera solceller, till mindre åtgärder som att tryckluftskompressorerna är avstängda utanför arbetstid och att portar till kylutrymmen stängs automatiskt. Varje enskild liten insats är viktig och bidrar till att spara energi.
– Energiscanningen innebär att man helt enkelt går igenom checklistan och kollar status på olika delar. Det handlar om allt från att undersöka om det går att byta till LED-lampor, till att genomföra en ”nattvandring” för att se vad som händer på verksamheten utanför ordinarie arbetstid. Då kan man upptäcka belysning som är tänd i onödan eller datorer som är påslagna, förklarar Mikael Lañas som är fastighetsansvarig för TPL Helsingborg och som varit mycket delaktig i att energieffektivisera regionens fastigheter.
Efter scanningen sammanställs en prioritetslista över vad som kan åtgärdas, plus kalkyler över åtgärdernas lönsamhet. Målet är att satsa på de åtgärder som har snabb återbetalningstid. Som hyresgäst är det dock sällan som PostNord TPL bekostar de här investeringarna själva, utan det sker oftast i förhandling med fastighetsägarna. Oftast går det relativt friktionsfritt så länge man är överens om kostnaderna, menar Mikael:
– Fastighetsägarna välkomnar oftast våra förslag, det handlar ju om åtgärder de kanske inte kan göra själva och där initiativet behöver kommer från oss. Här i Helsingborg har vi gjort en hel del gällande belysning; i två hallar har vi bytt till enbart LED-lampor i lagerdelen. En hel del av armaturerna närmar sig sin tekniska livslängd och då ser vi till att ersätta med en så energieffektiv installation som möjligt. Vi har också optimerat närvarostyrningen av belysningen, så att det inte är tänt i onödan.
Det är inte bara miljön och ekonomin som får fördelar av de energisparande åtgärderna – utan även TPL-medarbetarna. Ofta är äldre belysning ganska uttjänt, så när den byts förbättras också arbetsmiljön för de anställda som får ett bättre, vitare inomhusljus som upplevs mer likt dagsljus utomhus.
I Helsingborg har också tre anläggningar försetts med solceller, och i en fjärde tas de snart i drift. Solcellerna, tillsammans med energibesparingarna, innebär att hela 18 procent av TPL Helsingborgs elförbrukning kommer vara egenproducerad.
– I en av våra fastigheter beräknar vi minska vårt el-behov med närmare 40%, och dryga 35% av den elen beräknas vara egenproducerad från solcellerna på taket. Det känns jättebra att solcellerna är på plats och att energiscanningen genomförd, både för oss som arbetar på TPL och gentemot våra kunder, berättar Mikael.
Han hoppas att TPL Helsingborg kan inspirera kunderna till liknande insatser, och att regionen kan föra en dialog med kollegor på andra ställen.
– Vi har kommit en bit här i Helsingborg, och byter gärna erfarenheter och kunskap med andra TPL-regioner. Mycket av det här viktiga arbetet är rätt enkelt – och kul!
Mikael ger andra regioner rådet att börja med att kartlägga vad energin används till. Det ger en översiktsbild som kan liknas vid en pizza där de olika bitarna visar energiåtgången, till exempel ligger belysning ofta på drygt 60 procent. Kartläggningen utgör sedan en bra grund för en åtgärdslista, och vinsterna med en lägre energiförbrukning är många, berättar Mikael:
– Det finns förstås en ekonomisk vinning i att minska energiförbrukningen, men det viktiga som vi ser det är att få ner den totala användningen. När vi dessutom bidrar med egenproducerad el så minskar behovet av den ”smutsiga elen” på marknaden. Dessutom får man alltid ett litet överskott av solcellsenergi och den trycker vi ut det i det allmänna elnätet.