”När vi tar hand om varumärket så säkrar vi också kunden”
Arbetet som säkerhetsspecialist sträcker sig långt bortom kameror och staket. Robert Rönnkvist, säkerhetsspecialist hos PostNord TPL, berättar hur hans roll snarare är en inkluderande stödfunktion än begränsad till hur vi traditionellt kategoriserar säkerhet.
- Säkerhet är långt mycket mer än fysiska hinder, som grindar och staket. Säkerhet ska hjälpa, inte stjälpa. Det handlar om att skydda varumärket i stort och att upprätthålla dess attraktionskraft. Det gör vi genom att leva det vi lovar. Våra principer och värdegrunder ska genomsyra hela organisationen och det är ett löpande arbete. Det räcker inte med att klistra upp fyra fina ord på väggen och tänka att jobbet är gjort. Vad betyder orden och hur införlivar vi dem? Det är säkerhet för mig!
PostNord TPLs säkerhetsarbete har sin grund i koncernens Minimum Security Requirements, MSR, och det är bland annat utifrån dessa förhållningsregler verksamheten bedrivs.
- Alla delar av verksamheten säkras genom MSR, man ser bland annat över krisledning, brandskydd, brandsäkerhet, yttre områdesskydd, att medarbetare utbildas regelbundet och att alla utrymningsverktyg fungerar. Hela organisationen ska känna sig trygg, därför är dialog i alla led är avgörande: Hur löser vi det här tillsammans?
Robert påtalar vikten av att förankra löften och värderingar i verksamheten då motsatsen riskerar att underminera hela organisationen.
- Vi har ett fantastiskt hållbarhetsarbete till exempel. Vi tar tydligt ställning. Vi är innovativa, marknadsledande och nytänkande. Både i relation till kunder och internt utmanar vi gränserna för vad som är möjligt. Man ska inte glömma att det också är ett riskarbete. Att till exempel arbeta med hållbarhet men inte leva efter det: Vad är det då värt? Att inte leva upp till sina löften skulle därför kunna betraktas som bristande säkerhet. Därför ska vi löpande kontrollera siffror, följa upp projekt, göra korrekta mätningar, helt enkelt: leva det vi säger. Vi är en engagerad och ärlig organisation i hållbarhetsfrågor och det kommer inte gratis. Vi jobbar varje dag med att säkerställa att vi lever upp till våra löften.
Att ha gemensamma arbetssätt och arbetsflöden är att applicera ett säkerhetstänk, berättar Robert, som menar att varumärket utgör en central punkt.
- Säkerhet är att värna varumärket, bygga förtroende och skapa en trovärdig organisation som håller vad den lovar i relation till kunder likväl som medarbetare. Därför är också sådant som arbetsmiljö inbegripet i säkerhetsfrågor. Har vi vettiga, ärliga och effektiva processer så säkrar vi upp varumärket och hela organisationen.