Snabb solcellsresa
PostNord TPL var snabba att hoppa på solcellståget. Målet var att 10 procent av all el ska vara egenproducerad 2025 – men det finns möjlighet att nå 50 procent redan år 2030. Nya anläggningen på Malmölandet i Norrköping blir dessutom en av Nordens största solcellsanläggningar.
Att installera solceller har varit i ropet de senaste åren, på såväl bostäder och kontor som stora fabriks- och lagerlokaler. PostNord TPL var snabba att haka på trenden. Den första anläggningen försågs med solceller redan 2020, och nu när 2022 är slut kommer totalt sju anläggningar ha paneler på taken, berättar Carl Archenholtz, hållbarhetsansvarig PostNord TPL:
– Vi har accelererat farten på våra installationer. I vissa fall handlar det om äldre fastigheter, då krävs mer omfattande förstudier. Till exempel måste takets bärighet klara vikten från solcellspanelerna och det gör inte alla tak. Sedan måste vi också kunna räkna hem investeringen, och då spelar hyresavtalets längd in plus det geografiska läget. Det blir bättre ekonomi i investeringen om det är mycket sol förstås. Fastighetsägaren måste också vara med på tåget.
Målet för PostNord TPL är att av all el som förbrukas, ska 10 procent vara egenproducerad år 2025. Men potentialen är mycket större än så. Enligt Carl är det möjligt att nå hela 50 procent till år 2030, om bara regelverk och hyresavtal medger installationerna.
Och i dag är solenergi nästan ett måste, förklarar Nilas Linder, regionchef TPL Norrköping:
– Hoppar man inte på det tåget ligger man sämre till hos kunderna. Vissa kunder marknadsför gärna att deras lagerlokaler får el från solenergi.
Enligt Nilas kan TPLs snabba installationer av solceller också inspirera andra:
– Jag tror det vi gör får en del kunder att börja överväga installationer på sina egna varuhus, det är inte lika vanligt där som på lagerlokaler än så länge. Vi vill också gärna inspirera kunder att bli mer framåtriktade och använda våra solceller i sin marknadsföring. När kunderna vill vara med och synliggöra våra satsningar, ger det oss fördelar gentemot kunder som ligger hos konkurrenter som inte är lika investeringsvilliga.
Att ha ett konkret hållbarhetsarbete på plats som företag är inte bara viktigt för kunderna – utan också för att locka ny arbetskraft, menar Carl Archenholtz. Den yngre generationen lägger stor vikt vid miljöfrågor när de väljer arbetsgivare.
Tidigare har regelverket kring hur stora anläggningar som får byggas, och hur mycket solel som får sparas respektive skjutas ut i nätet varit snårigt. Men det händer mycket på den fronten, berättar Carl:
– Fastigheten Ättekulla 2 i Helsingborg stod klar i januari och kommer ha en årsproduktion på cirka 227 000 kWh. Också en ny fastighet i Ljungby, Bergvägen 3, är förberedd för solceller och samtal ska inledas med leverantörer där om installation. Även i Landvetter har vi förberett för installation.
Ett ytterligare stort steg framåt på solcellsfronten för PostNord TPL togs under hösten då anläggningen på Malmölandet tagits i bruk i Norrköping. Med en kapacitet på cirka 6.0 GWh över knappt 60 000 m2 förväntas Malmölandet bli en av Nordens största solcellsanläggningar:
– Våra satsningar på solceller centralt och lokalt är otroligt viktiga – inte bara för våra kunder utan också för oss själva. Självklart är det positivt för kunderna att vi kan producera elen till våra fastigheter själva, och att även våra transporter drivs av egenproducerad el. Vi har nyss driftsatt en ny lastbil som är helt elektrifierad och körs mellan Malmölandet och två av Bauhaus varuhus, berättar Nilas.
Carl välkomna också tydligare kravställningar framöver kring de här frågorna och hur man ska jobba med dem:
– Idag har vi bara så kallad grön el i våra fastigheter, men fjärrvärmen är ju en stor del där vi inte är klimatneutrala än. Där tittar vi på olika lösningar som att värma upp fastigheter med alger, till exempel. Men det finns än så länge ingen tydlig väg framåt på det här området, alternativen är många men utan en tydlig vinnare. Det gör att det finns en osäkerhet kring vad man ska satsa på, särskilt för organisationer med mindre resurser än vi. Där får vi en viktig rådgivande roll gentemot våra kunder, vilket vi gärna tar. Vårt hållbarhetsarbete ska man kunna lita på.