Biljana får andra att växa
För sex år sedan kom hon ensam till Sverige från Bosnien och inledde sin envetna kamp för inkludering och lika rättigheter. Idag har Biljana inte bara tagit sin examen, flyttat till Ljungby för kärlekens skull och ansökt om medborgarskap. Hon har också landat sitt drömjobb.
Biljana Stanisic visste alltid att hon ville plugga utomlands. Hon hade öra för språk och lärde sig engelska och tyska bara genom att titta på tv när hon var liten, och intresset för fantasy och manga ledde till att hon senare också lade till japanska. Men att hon hamnade i Sverige för sex år sedan var en ren slump. Linnéuniversitet i Växjö var helt enkelt den första högskolan som antog henne – med ett stipendium som pricken över i.
Biljanas ursprungliga plan var att bli psykolog, men eftersom hon är en mycket känslig och empatisk person fick hon höra att hon inte var lämpad för den typen av arbete.
– Folk frågade ”hur ska du kunna bli terapeut om du börjar gråta hela tiden?”, säger hon.
Men som den envisa före detta taekwondo- fighter hon är bestämde sig Biljana för att bevisa att de hade fel. Och det gjorde hon.
Idag har hon en kandidatexamen i allmän psykologi och en masterexamen i arbets- och organisationspsykologi. Hennes största inspiration är hennes pappa, en driven entreprenör som förlorade allt i kriget och var tvungen att bygga upp sitt liv från grunden.
– Han började köra lastbil, säger hon och ler åt det faktum att hon själv hamnade på ett logistikföretag som PostNord TPL, där hon arbetar med lastbilsförare.
Efter universitetet träffade hon sin kärlek, André, och flyttade till Ljungby.
– Hur kan man annars hamna i Ljungby, säger hon och skrattar, väl medveten om att hon är mer av en storstadsmänniska.
I oktober för två år sedan fick hon sitt första PostNord TPL-jobb som tillfällig terminalarbetare på i Ljungby. Kort därefter meddelade företaget att de sökte en HR-rekryterare, och Biljana sökte jobbet i hemlighet.
– Jag hade bara sex månaders erfarenhet av HR, med jag fick jobbet – och jag fick det på min födelsedag! Det var den bästa födelsedagspresenten någonsin. Jag är den första, och enda, HR-rekryteraren på PostNord TPL, säger hon med ett brett leende.
Biljana Stanisic på kontoret i Ljungby.
Biljana började på sitt drömjobb i januari 2022 och hittills har hon rekryterat över 200 personer.
– Det bästa med jobbet är att ge någon annan ett jobb! Jag behandlar varje ansökan som om jag gjorde ett detektivarbete och väger in alla faktorer som bygger upp en persons meritförteckning. Det jag främst letar efter är potential och samarbetsvilja. Jag tror på att ge människor en chans, särskilt när någon är ny på arbetsmarknaden, eftersom jag vet att det kan vara livsförändrande att få ett jobb.
Biljana kom helt ensam till Sverige från Bosnien vid 24 års ålder och vet av egen erfarenhet hur utanförskap och diskriminering känns, särskilt som ung, icke-svensk kvinna. Därför har hon gjort det till sin uppgift att sprida budskapet om inkludering och mångfald. Hon är volontär för Växjö Pride, och i höstas började hon hålla föreläsningar om kränkande särbehandling på TPL-anläggningarna i regionen.
– Alla smällar jag fick gjorde mig med tiden mer hårdhudad. Jag är som en valnöt nu – hård på utsidan men mjuk på insidan.
Biljana tillsammans med några av hennes kollegor.
Hon berättar stolt att Ljungby nu är en av PostNords mest diversifierade TPL-anläggningar i Sverige, med medarbetare i alla åldrar från hela världen.
– När jag anställer någon tittar jag inte på deras namn, utan på deras historia. Studier visar att många rekryterare inte ringer upp personer med namn som de är rädda för att uttala fel, och de antar också ofta att det kommer att finnas en språkbarriär på grund av det utländska namnet. Jag fattar dagligen beslut om människor som påverkar deras liv, och jag vill inte att mina fördomar ska påverka sådana beslut. Om jag ska anställa någon och allt är på plats hos en viss person, men något är annorlunda och jag har svårt att föreställa mig den här personen i den rollen, är det då verkligen ett skäl för mig att inte anställa dem? Eller är det bara en omedveten fördom från min sida?
Att vara en utvecklingsfokuserad, forskningsinriktad psykolog som älskar att prata med människor hjälper definitivt. Hennes skrivbord är översållat av färgglada post-it-lappar som påminner henne om allt från hur många personer hon måste anställa till vilka fackliga avtal hon måste ändra. Som HR-rekryterare jonglerar hon också varje dag med 60 tillfälligt anställda för att fylla alla skift.
– Helst skulle jag vilja erbjuda alla heltid, men vårt behov av personal förändras från vecka till vecka. Jag vill att alla ska ha en social trygghet, men det är också bra att vi tar emot dem som inte kan arbeta heltid men som behöver ett stabilt jobb vid sidan om, säger hon.
2022 fick PostNord TPL i Ljungby ett pris för att ha bidragit till att sänka arbetslösheten i Ljungby kommun till den lägsta nivån någonsin.
Hon älskar inte bara sitt arbete, utan också teamet av stöttande medarbetare.
– På min 30-årsdag överraskade de mig med en blomma – de vet att jag älskar växter. Jag känner mig väldigt omtyckt på jobbet, och det är viktigt för alla, men särskilt om man inte har sin familj här.
I augusti firade hon fem år i Sverige på klassiskt manér, fika så klart, i form av kaffe och glass på jobbet, och i våras fick hon sitt permanenta uppehållstillstånd.
Biljana ser fram emot framtiden på PostNord TPL. Hon har friheten att forma och utveckla sin roll på en arbetsplats där hon kan vara helt öppen och ärlig med sina känslor. Biljanas dröm framöver är att fortsätta informera människor om diskriminering på PostNord TPLs arbetsplatser. Hennes mål är att arbeta med ledarskapsutveckling genom förändring – en utmanande uppgift. Men precis som sin far ger Biljana aldrig upp.